torsdag 14 maj 2009

Hitta din inre motivation...

Jag har ju lunch nu så jag satt och kollade lite och fastnade för en artikel som handlade om att istället för att belöna sig med godis skulle man hitta sin inre motivation. Detta väntade mig:

Det finns alltså inget magiskt botemedel. Det är bara att försöka vänja sig av med. Det handlar om att man måste byta ut sitt sätt att komma ur sitt känslotillstånd. – Det gäller att sluta se mat som sättet att unna sig något extra, eller belöna sig med mat bara för att man känner sig nere eller uttråkad, säger hon. Det handlar därför om att ta ett beslut och att vilja ändra på sitt beteende. – Belöningar i form av mat gör att det är lätt att gå upp i vikt. Man måste inse att det går att ersätta det med andra saker i stället. Som att läsa en bok, motionera eller umgås med familjen, shoppa och gå på en spa-behandling.
Ridå!
Jag tyckte att det var relativt lätt att ersätta ett belöningssystem med ett annat. Yttre. Men hur är det egentligen med den inre motivationen? Är det möjligt att öva upp sin inre motivation, även om den kanske aldrig riktigt funnits där? Eller man tror att den inte funnits där?

Inga kommentarer: