lördag 19 december 2009

Frihet.

Jag har funderat över det här med livet och alla val som man har att göra och ska göra. När man är ung är ju livet mer som ett ostron, det ligger där öppet och man kan i princip få det liv man vill. Om man väljer rätt. Men det är just det, hur väljer man rätt? När man är ung är livet fullt med en hel del begränsningar och istället för att tänka på sin framtid så tänker man ofta på att man inte är älskad, oälskad. Och varför han inte ringer och vad han menade när han väl ringde. Istället för att tänka på den första miljonen man ska tjäna ihop.

Om man sedan är mer än en Hedda Gabler typ, som inser att alla val man gör får konsekvenser kanske långt in i framtiden, och att risken är stor att man får ångra de val man gör, då blir det genast lite svårare. Lägg sedan till ett stort mått ångest som kompassnål och livet blir väldigt komplicerat.

För det som egentligen är det djävulska i hela den här livsplanen är att även om man inte aktivt väljer så får även det konsekvenser. Om jag vill vara kvar i en situation som jag trivs i och inte vill att livet ska förändras något mycket, så kommer livet konstigt nog att välja åt en. För runt omkring en tar folk examen, lämnar dig för en annan kvinna, hittar nya fräscha vänner som är coolare och bättre, byter arbete eller renoverar sommarstugan. Så står man där en dag ensam. Och med ganska få val kvar.

Även om man aktivt inte väljer vissa saker så kommer livet ändå att ställa problem framför dig som du är ålagd att lösa och vips så flyter livet på och innan du vet ordet av har du blivit gammal/fet/rynkig/ensam/utan social kompetens i ett underbetalt arbete eller så händer precis alla dessa saker.

Ja livet är fan märkligt. Man föds skärpt, frisk och med precis alla förutsättningar och en vacker dag finner du dig ståendes på perrongen. Tåget har gått och du förbannar precis varenda sekund då du stod där overksam och lät andra göra dina viktiga livsval.

Tror du sedan uppanpå allt att allt löser sig så har du en verkligen stor överraskning som väntar. För det löser sig inte. Det finns ingen gudomlig rättvisa som ser dig och tänker att den där saten har hamnat lite snett. Nä, det kan mycket väl hända att du får ytterligar val som hela tiden ska göras. Du väljer själv om du vänder bort huvudet och inte ser det som händer runt omkring dig. Och en dag kanske du finner dig stående på backen, med bara din egen bil att sova i. Utan pengar på banken. Vem vänder du dig till då? Kanske dina ofödda barn?

Inga kommentarer: